diumenge, 6 de novembre del 2016

EXCURSIÓ MUSEU SA BASSA BLANCA. FUNDACIÓ YANNICK I BEN JAKOBER

Història

HistòriaYannick Vu, el arquitecto Hassan Fathy y Ben Jakober. Saqqarah 1978/ La Fundació
La Fundació es va constituir l’any 1993 de la ma del matrimoni format per els artistes i col·leccionistes Yannick Vu i Ben Jakober i el filantrop Georges Coulon Karlweis. En aquest mateix any es va acondicionar un antic aljub subterrani de la finca Sa Bassa Blanca per a donar cabuda a una particular col·lecció de retrats infantils dels segles XVI al XIX.
A partir de 1995 la fundació va rebre les primeres visites de grups vinculats al món de l’art i la cultura, fins que finalment al gener del 2001 obrí definitivament les seves portes al públic en general. Des d’aquell moment ofereix visites guiades per a donar a conèixer els seus espais i exposicions, que han anat en augment des dels seus inicis.
A la sala de “Nins” de l’aljub se li varen sumar prest els espais exteriors: el jardí de roses i el Parc d’Escultures que fan tan característica a la Fundació, que combina el gaudi de l’art amb la natura i l’aire lliure.
Al 2006 s’obriren als visitants una part de l’edifici principal dissenyat per Hassan Fathy: el Ala Karlweis que alberga una col·lecció d’art modern i contemporani i l’enteixinat mudèjar de la darrera planta.
Per últim, al 2007, se sumaren als espais expositius la Sala SoKraTES i l’àrea del Zoològic que completa el Parc d’Escultures amb uns enormes animals de granit.
Des de la tardor del 2009 el programa didàctic és un dels eixos vertebradors de la Fundació, apropant l’art i la natura del museu a tot tipus de públics entre els que destaquen els centres educatius a més de nombrosos col·lectius amb interessos i necessitats específiques.
Durant la seva jove història el patrimoni de la fundació ha estat reconegut en nombroses ocasions. La col·lecció de Nins fou declarada Bé Catalogat del Patrimoni Històric de les Illes Balears, i l’enteixinat mudèjar com a de Bé d’Interès Cultural. La fundació també ha rebut premis i reconeixements com la Menció especial del Premi Unión Europea de Patrimoni Cultural/ Premis Europa Nostra (2009), la Medalla d’Or de la Ciutat d’Alcúdia (2008) o la Placa d’Or de la Fundació del Foment del Turisme de Mallorca (2008) entre molts d’altres.
Les obres i peces de la fundació, especialment la col·lecció de Nins y las obres de Domenico Gnoli i de Yannick y Ben Jakober, han viatjat a altres museus i sales d’exposicions a nivell nacional e internacional, tant formant una exposició en sí mateixa com participant amb obres puntuals en amplies exposicions.
La Fundació ha destacat des dels seus inicis per estar en constant renovació i canvi, que s’ha vist culminada l’any 2014 amb l’inici de exposicions temporals.




























http://jakober-vu.com/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada